unnamed-1

Tästäkään ei Suomen media juuri huutele

- |
Päivitetty: helmikuu 17, 2016
pankkiirit

Jokainen voi sitten tykönään miettiä miksei. Islannin roisto-pankkiirien vankilatuomiot herättävät ikäviä mielleyhtymiä? Olisiko tässäkin ”korkeampi käsi” ohjaamassa uutisointia? Päättäjiemme ja taloudellisen eliittimme lasitalossa kun ei suosita kivien heittelyä.

Islanti tuomitsi tämän vuoden tammikuussa 26 pankkiiriaan vankilaan heidän osallisuudestaan vuoden 2008 ekonomiseen katastrofiin. Syytteet vaihtelivat luottamusaseman väärinkäytöstä , markkinoiden manipulaatioon ja kavalluksii

Kun pankkien aiheuttama suuri taantuma iski, Islanti oli yksi pahiten kärsijöistä. Islanti ei kuitenkaan lähtenyt palkitsemaan epärehellisiä pankkiireitaan jakelemalla tonneittain tukirahaa, vaan valitsi toisen tien.

Ennen lamaa islanti oli yksi maailman kukoistavimpia talouksia, siitäkin huolimatta, että väkimäärä on vain hiukan yli 300 000. Se oli myös yksi ensinmäisistä ja pahimman iskun saajista laman iskiessä. Sen sijaan, että olisi alkanut lappaa rahaa konkurssin partaalle joutuneiden pankkien pelastamiseen, Islanti antoi pankkien kaatua. Se ei myöskään suostunut Euroopam keskuspankin ja velkojiensa vaatimaan vyönkiristys ja leikkauspolitiikkaan, kuten useat euroopan maat. Sen sijaan se piti sosiaalihuoltonsa koskemattomana hetkenä, jolloin sitä eniten tarvittiin. -Ja lähettivät rötöstelleet pankkiirit vankilaan.

Pankit kansallistettiin, mutta niiden keräilemiä jättivelkoja ei. Ne haudattiin samaan konkurssiin, kuin ne aiheuttaneet pankitkin.

pankkiirit

Islannissa siis toimittiin juuri päinvastoin, kuin Suomen 1990-luvun pankkikriisin hoidossa. Kumpi noin tulosten valossa on ollut menestyksekkäämpi menettelytapa? Islannin kriisin pohjasta on kulunut 8 vuotta. Islanti on nopeasti toipunut vuoden 2008 kriisistä ja on jo pian ohittamassa ennen kriisiä vallinneen taloustilanteen. Hyvinvointivaltiosta ei missään vaiheessa tingitty ja nyt maa on myös menossa kohti täystyöllisyyttä. Suomen pankkikriisistä on kulunut neljännesvuosisata ja me maksamme edelleen pankkikriisin seurauksia: Massatyöttömyyttä, suurta velkataakkaa ja yhteiskunnasta syrjäytettyjen velallsiten inhimillisen murhenäytelmän seurauksia. Puhumattakaan siitä, että uhkapelistään ja rikollisista toimistaan, kuin koirat veräjästä päässeet pankkiirit jatkavat edelleen entisiä kujeitaan valallisia ryöstäen ja olemattomilla luottotappioilla veroja kiertäen.

Kannattaisi kuunnella Islannin presidenttiä Olafur Grimssonia, kun hän sanoo:

Miksi pankkeja pidetään nykyään talouden pyhinä temppeleinä? Miksi ne eivät olisi aivan samanlaisia kuin lentoyhtiöt tai puhelinyhtiöt ja yhtälailla mahdollisia menemään konkurssiin, jos niitä johdetaan vastuuttomalla tavalla? Teoria, että meidän on pelastettava pankit, on samalla teoria, että pankkiirit saavat nauttia etuoikeuksistaan ja menestyksestään ja sitten laittaa tavalliset ihmiset maksamaan heidän tekemistään virheistä verojen ja vyönkiristysten muodossa. Kansalaiset valistuneissa demokratioissa eivät tule hyväksymään tuollaista pidemmän päälle.

Lue lisää: http://www.loansafe.org/iceland-sentences-26-corrupt-bankers-to-74-years-in-prison?source=thrivemultistream

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *