unnamed-1

Puolustusvoimien tutkija väärensi lähteensä – epäillään rikoksesta

- |
Päivitetty: marraskuu 10, 2015
Saara-Jantunen-Infosota1

Saara Jantunen ei selviä asiasta korjaamalla yhden sanan sitaattiin, koska hänen pitää samalla myös muuttaa koko asiaa koskeva tulkinta, joka perustuu väärennettyyn sitaattiin.

Sotatieteen tohtorina esiintyvä Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen tutkija Saara Jantusta epäillään rikoksesta. Asiasta kertoi riipumaton aikakauslehti Vastavalkea (http://vastavalkea.fi/2015/11/07/arvio-saara-jantusen-lukijakirjearviosta/).

Saara Jantunen Torsti Siren

Toimittaja ja tutkija Vesa Raiskila oli huomannut, että Saara Jantunen on väärentänyt aineistojaan kirjaan Infosota.

Jantunen oli lainannut Raiskilan kirjoitusta Apu-lehdestä (http://vastavalkea.fi/wp-content/uploads/2015/06/VR_Apu-kirjoitus_26.6..jpg), mutta muuttanut yhden sanan siten, että kirjoituksen koko konteksti muuttuu Jantuselle myönteisellä tavalla.

Ukrainaa koskevassa kirjoituksessaan Raiskila oli käsitellyt “presidentti Janukovitsin syrjäyttämistä helmikuun 2014 vallankumouksessa”, mutta Jantusen kirjassa lause onkin muodossa “presidentti Janukovitsin syrjäyttämistä helmikuun 2014 vaaleissa”.

unnamed

Jantunen oli siis väärentänyt Raiskilan sitaatin vaihtamalla sanan “vallankumous” sanaksi “vaalit”. “Sanan vallankumous korvaaminen sanalla vaalit muuttaa lauseen merkityksen Jantuselle hyödylliseksi.

unnamed

Yhdysvaltain tuki Ukrainan presidentinvaihdokselle vaaleissa on viatonta verrattuna presidentin syrjäyttämisen tukemiseen väkivaltaisessa vallankumouksessa”, Vesa Raiskila kirjoittaa.

Väärentämällä sitaatin Jantunen asetti myös Raiskilan erittäin kielteiseen valoon. Jantusta epäillään ainakin tieteellisestä vilpistä ja tekijänoikeusrikoksesta, mahdollisesti myös kunnianloukkauksesta ja petoksesta.

Jantusen kirjan on julkaissut Otava. Suomen lain mukaan vääristelevä sitaatti on tulkittava kielletyksi “hyvän tavan vastaisena ja tekijän moraalisia oikeuksia loukkaavana”, lisäksi “vääristelevän sitaatin julkistaminen” on tekijänoikeusrikkomus.

Jantunen ei selviä asiasta korjaamalla yhden sanan sitaattiin, koska hänen pitää samalla myös muuttaa koko asiaa koskeva tulkinta, joka perustuu väärennettyyn sitaattiin.

Saara Jantunen esiintyy julkisuudessa ja kirjassaan “sotatieteen tohtorina”, mutta media on vaivautunut selvittämään vain vähän tittelin taustoja. Sotatieteen tohtori ei ole varsinainen tieteellinen oppiarvo, vaan sotilaiden toisilleen jakama titteli.

Maanpuolustuskorkeakoulu sai oikeuden jakaa “sotatieteen tohtorin” arvoa vasta äskettäin. Akateemisessa maailmassa titteliä ei juuri arvosteta.

Maanpuolustuskorkeakoulu onkin nimittänyt vain muutaman “sotatieteen tohtorin”, yksi heistä on Saara Jantunen.

Saara Jantunen väärensi kirjaansa myös väitteensä MV-lehdestä.

Hän valehtelee esimerkiksi MV-lehdestä että sen päätoimittajasta.

Saara Jantunen väittää kirjassaan, että MV-lehdessä olisi ollut kuva syytetystä, joka olikin todellisuudessa tulkki. Näin ei ollut, vaan kuvissa oli alusta saakka raiskaaja Mohamed Mustafa Nur.

Fincrimen saamien tietojen mukaan Saara Jantusen edesottamuksia on alkanut seuraamaan ryhmä tutkijoita, hänen saattamiseksi oikeuteen.

2 Comments

 1. Vesa Raiskila

  marraskuu 10, 2015 at 12:50

  ”jota on jo pyydetty vetämään kirja myynnistä oikeustoimien ajaksi” Minulla ei ole tällaista tietoa. Pyydän poistamaan tuon väitteen.

 2. Tytöttelijä

  marraskuu 10, 2015 at 15:10

  Mietin tuolloin, miten tuollainen ”hupakko” voi olla mitenkään sotatieteiden tohtori. Mutta sehän selvisi tässä jo.

  Pitäisi jokaisen poliitikon, tutkijan ja ammattilaisen tutustua vuosisataiseen maailmanhistoriaan, että voisi olla mitään mieltä asioista. Kuitenkin 80 – 100 vuoden välein sama rähinä on toistunut ainakin 1600- luvulta saakka. Eli jos haluaisi välttää jotain, niin pitäisi tuntea historiaa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *